Nyhetsbrev 24 april

Hej på er!

 

Det är tuffa tider men varje dag räknas och det vi gör idag kan vara ett steg mot en bättre situation imorgon. Nya utmaningar föder nya idéer och det finns flera företagare som försöker utveckla sina verksamheter och nå kunder på nya sätt. Alla vi ”kunder” uppmuntras att fortsätta vara kreativa och handla varor och tjänster idag från de företag vi vill ha kvar imorgon.

 

Tittar vi på Älmhults näringsliv så drabbas restauranger, besöksnäring och företag inom handel och service tufft av färre kunder och ändrat köpbeteende. Även minskad inpendling p.g.a. jobb hemifrån påverkar kundantalet. Det finns goda exempel där företag köper presentkort till sina anställda för att gynna de lokala företagen och många företag erbjuder avhämtning utanför butik/restaurang, hemleverans, försäljning utanför butik, anpassade öppettider etc. Vi uppmuntrar alla företag att titta på lokala företag vid planering av julklappar till personal etc. senare under året.

Många större industriföretag tillämpar åtgärder som korttidspermittering i väntan på att åter kunna öka en avstannad produktionsvolym. Just nu är ca 400 anställda permitterade bland våra medlemsföretag och räknar vi in fler företag tillkommer några hundra till. Flera företag har dock mycket att göra just nu och behöver ibland även extra personal men det finns en ovisshet om framtiden och en minskning av nya beställningar.

 

Växande Älmhult försöker i dessa tider vara en gemensam röst för de frågor som är viktiga just nu. Samla in och förmedla information. Ha dialog med medlemsföretag. Ha löpande dialog med kommunen och andra näringslivsaktörer. Påverka och föra fram åsikter, tips och idéer samt få förståelse för vad som går att göra lokalt och regionalt och vad som ligger på nationell nivå. Vi vill påverka så att hjulen rullar på i näringslivet. Vi vill påverka så att offentliga investeringar fortsätter och inte avstannar. Vi vill påverka så att myndighetskontakter och handläggning går smidigt och underlättar för företagen. Vi har stora förhoppningar att era verksamheter ska komma igång mer och mer snart igen och vi kommer påbörja vissa aktiviteter som kan vara till hjälp, inspirera och uppmuntra fast än så länge mest i digital form tills vi kan börja träffas mer igen.

 

Nya medlemmar:

(Skriva något kort här om senaste medlemmarna)

Langes

Magiscope Movements AB

Reovision

Calkyl

 

 

Nationellt:

Nu har det öppnats en nationell företagsakut dit företag kan höra av sig. Hit kan du som har akuta problem i ditt företag med anledning av covid-19 vända dig. Läs mer här!

 

Regionalt:

Företagens Corona-linje

Ett digitalt forum där du som företagare i länet kan ställa dina frågor till experter inom olika relevanta områden. Det har än så länge tagits upp frågor kring arbetsrätt, skattefrågor, finansiering, marknadsföring och affärsutveckling. Det kommer fler tillfällen och fler teman och kan man inte delta live läggs sändningen upp så det går att lyssna i efterhand. Läs mer här!

 

Lokalt:

Kommunen kommer få behov av extra personal inom vissa verksamheter, Den personalen skulle kunna komma från lokala företag som behöver permittera eller friställa personal. Läs mer här!

 

 

Vänliga hälsningar Daniel Uppsäll

 

Växande Älmhult

  Växande Älmhult
Box 27
343 21 Älmhult
Tel: 072-3024500
daniel@vaxandealmhult.se
vaxandealmhult.se